Sony A7III en het maken van foto's bij weinig licht.

Toch even een korte notitie tussen de bedrijven door. Als je m'n blog een klein beetje hebt gevolgd dan weet je dat ik van het Fuji X systeem af kom en na enkele jaren toch overstag ben gegaan voor de Sony A7 serie.

Begrijp me niet verkeerd, het Fuji X systeem is echt een aanrader en op enkele, persoonlijke, punten prettiger dan de Sony. Maar als het aankomt op onder andere het fotograferen bij weinig licht, dan ben ik nu door ervaring echt overtuigd van het verschil op dat vlak. Waar ik bij de Fuji echt wel te kort kwam op dat vlak, maakt de Sony dat op alle vlakken meer dan waar. Zowel de autofocus én vooral de beeldkwaliteit bij hoge ISO waarden.

Ik fotografeer regelmatig voor het Dominicanenklooster te Zwolle. Dat doe ik regelmatig 's avonds en dan ben je uiteraard overgeleverd aan weinig licht. Dat is waar ik deze conclusie heb kunnen trekken.

Ik fotografeer daar eigenlijk nooit met het gebruik van een statief en alles gaat dus uit de hand. 's Avonds stel ik mijn ISO waarden, afhankelijk van de hoeveelheid verlichting er wordt gebruikt vaak rond de 1600 tot 3200 in.

De onderstaande foto bijvoorbeeld, heb ik op F4 1/100 sec met ISO 1600 genomen. Dat betekende een flink onderbelicht resultaat, waarvan ik met vertrouwen tijdens de nabewerking voldoende details kon ophalen.

Het is echt een verheerlijking om die mogelijkheid tot je beschikking te hebben.

Natuurlijk is het niet op elk vlak perfect. Eén punt wat mij bijvoorbeeld redelijk frustreert is de autofocus met sterke contrasten. Zoals het kunnen autofocussen op het oog waarbij er tegen het licht in wordt geschoten.

Datum
4 november 2018
Deel op